İngilizce Öğrenirken Gramere Değil Anlama Odaklanın
|Dil yarası olur da, yabancı dil yarası olmaz mı? İngilizce öğrenirken sizi en çok yaralayan şey, gramerin tahakkümünden kurtulamamaktır. Atsan atılmaz satsan satılmaz bir şeydir gramer dediğin şey. Mutlaka lazımdır. Orası ayrı bir konu. Ama konuşurken diliniz akıp gitmek isterken, beyniniz gramere yapışır kalır.
Cümlenin Yapısı Değil Anlamı Önemlidir
Bu işin bir çaresi var mı derseniz? Elbette. Dert varsa, çaresi de mutlaka vardır. Gramerin size kanca atmasından kurtulmanın en etkili yolu, İngilizce öğrenirken “anlam“a odaklanmaktır. Beyin anlam verdiği bilgiyi daha çabuk kavrar ve uzun süre saklar. Bir bilgiye anlam verebilmek için, onu beyninizde resim olarak canlandırmalısınız. Bilim insanlarının yıllar evvel ortaya koyduğu araştırmalar, görsel bilgilerin ya da görselleştirilmiş bilgilerin akılda %80 oranında kalıcı olduğunu kanıtlamıştır.
Gramer, dilin tuzudur. Yerinde ve dozunda kullanıldıkça lezzet verir. Anlamsa yemeğin kendisidir. Bu yüzden İngilizce öğrenirken dikkat gramere değil, anlama verilmelidir. Aksi bir durumda yemeğin yerini tuz almış gibi olur. Çileden çıkmanız bir yana ağzınızın da tadı kaçar. Ama dikkatinizi yemeğe verirseniz, tuz sizi meşgul etmez ve doyulmaz bir ziyafete oturmuş gibi hissedersiniz.
Belki biraz felsefik gelecektir ama İngilizce öğrenirken kelimelerin, cümlelerin kendisini değil, anlamını akılda tutmaya gayret edin. Çalıştıkça bunun çok da felsefik değil, gerçekten işe yarayan bir ilaç olduğunu mutlaka siz de gözlemleyeceksiniz. Dil nankörlüğü sevmez. Tekrarı ve sürekli üzerinde çalışılmasını ister. Beyin tekrar ettiği her şeyi geçici hafızasından, kalıcı hafızasına nakleder. Modern eğitimde tekrara iyi gözle bakılmaz ama öğrenmenin en kadim ve kalıcı yöntemi tekrardır. Bu yüzden atalarımız “et tekraru ahsen, velev kane yüz seksen” demişlerdir. Yani “tekrar güzeldir, yüz seksen kere bile olsa”. Son 30 yıllık bilimsel araştırmalar, bilginin kalıcılığında en etkili yöntemin tekrar olgusu olduğunu kanıtlamıştır.
İngilizce Kelime Öğrenme Metodu
Anlam konusunu çözdüğünüz zaman, ikinci olarak dikkat etmeniz gereken en önemli husus, bütüncülük yöntemidir. Tümden gelim yöntemi olarak da bilinen bu kural, İngilizce kelime öğrenirken çok işinize yarayacaktır. Öncelikle ceplerinizden taşan kelime kartlarını bir kenara bırakın. Hatta çöpe atın. Çünkü bahsedeceğimiz kuraldan sonra onlara bir daha ihtiyacınız olmayacak.
Kelime kelime ezber yapmak yerine cümle cümle, öbek öbek ezberleme yöntemine geçiş yapın. Bu sayede gramer konusunu da ekstradan ve kısa yoldan halletmiş olacaksınız.
Bir örnek verelim. Diyelim ki “drink” kelimesini öğrenmek ve bir daha unutmamak üzere akılda tutmak istiyorsunuz. “Drink” kelimesini tercih ettiğiniz bir gramer yapısı içinde kullanın. Mesela: “I drink milk every night.” Bu cümleyi bir bütün halinde, anlamıyla beraber akılda tutmaya ve tekrar etmeye devam ederseniz hem “drink” kelimesini aklınıza kazımış olursunuz hem de diğer kelimelerle ilişkilendirmiş olursunuz. Bu ilişkilendirme sayesinde mesela “milk” kelimesini duyduğunuz anda “drink” fiili de aklınızda şimşek hızıyla çakacaktır. Hatta bir tek cümle içerisinde, hem “drink” hem “every” hem de “night” kelimelerini de kısa ve etkili bir şekilde öğrenmiş olursunuz. Burada örnek verdiğimiz kelimeler basit ve bilindik kelimelerdir. Bu yöntem sayesinde, çok daha zor kelimelerin ve alternatif gramer yapılarının üstesinden geleceğinizden şüpheniz olmasın.
Anlatmak istediklerimizi özetleyecek olursak; eğer siz de etkili, hızlı ve kolay İngilizce öğrenmek istiyorsanız gramere fazla takılmayıp anlama odaklanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. İkinci önemli konu da, İngilizce kelime öğrenme sisteminizi tek tek kelimeler üzerine değil, phrase dediğimiz kelime gruplarına yani küçük cümlelere odaklanarak yapmalısınız. Kısacası İngilizce öğrenmek zor değil, siz yeter ki motivasyonunuzu düşürmeyin.