ÇOCUKLARIN ÖĞRENDİĞİ GİBİ DİL ÖĞRENME
Dr. J. Marvin Brown
1984 Yılında Bankog’daki Amerikan Üniversitesi Dil Merkezi, Tayland dilini öğretmek için yeni bir yaklaşım kullanmaya başladı. Bu metoda Dinleme Yaklaşımı (The Listening Approach) adı verildi. Son yıllarda daha çok Otomatik Dil gelişimi (Automatic Language Growth) olarak bilinmeye başlandı.
Otomatik konuşma yerleşmeden önceki her konuşma girişimi (ve hatta o dilde düşünme girişimi bile) hasara sebep olur ve elde edilecek nihai sonuçları kısıtlar. Başka bir deyişle bu metot, çok uzun bir sessiz kalma dönemi kullanır.
Sessiz kalma dönemi boyunca öğrenciler sadece dinlemeye odaklanır. 6-12 aylık yoğun bir dinleme döneminden sonra; öğrenciler kendiliğinden, doğal bir şekilde, hiçbir çaba sarf etmeden ve kuracağı cümleyi düşünmeksizin konuşmaya başlamıştır.
BİR – ÇOCUKLARIN SIRRI
Herkes bilir ki, insanlar yeni bir ülkeye taşındıklarında çocuklar sonunda o ülkenin dilini, ana dili gibi konuşabilir ama yetişkinler konuşamaz. Bu durumun normalde izahı, çocukların özel bir yeteneği olduğu ve büyüdükçe bu yeteneği kaybettikleridir.
Öğreticiler derler ki; yetişkinler için diller doğal olarak öğrenmek yerine, öğretilmeli ve çalışarak öğrenilmelidir.
Peki, hali hazırdaki dil öğretme yöntemlerimizden daha iyi bir öğretme tekniği olamaz mı? Neden? Mesela orta Afrikadaki bir yetişkin, yeni bir dil konuşan başka bir topluma gittiğinde bizim modern öğrencilerimizden daha iyisini yapabilir mi? Bize bu işi ilk öğreten öğretmenlerimiz yanılmış olamazlar mı? Belki de yetişkinler çocukların yaptığını yapabilir. Belki bu sadece onları başarmaktan alıkoyan, yetişkin davranışıdır (yetenek eksikliği değil).
YANLIŞ – Çocuklar, Yetişkinlerin yapamadığı bir şeyi yapıyor.
SORULMAYAN SORU – Bir Yetişkin, bir yıl boyunca hiç konuşmaksızın, sadece dinlese ne olurdu?
CEVABIMIZ – Hem çocuklar, hem de yetişkinler bunu doğru olarak yapabilirler, ama sadece yetişkinler bunu yanlış yapabilirler.
4 yaşındaki bir çocukla bir yetişkinin, yabancı dil konuşan birine karşı tepkilerini hayal edin. Yetişkin konuşup karşılık vermeye çalışırken, çocuk genellikle sadece dinler.
Şimdi çocukların sırrının sadece konuşmaya çalışmadan dinlemek olduğunu hayal edin. Mantıklı olan şudur ki, bir şeyleri daima doğru olarak dinlemek dili doğru olarak yapılandıracaktır. Bir şeyleri sürekli yanlış olarak söylemek de onu yanlış yapılandırır.
Yetişkinler çocukların yaptığı şeyi aynen yapsalardı ne olurdu (bir yıl boyunca hiçbir şey söylemeye çalışmadan sadece dinlemek)
1984 de, Bankog’daki AUA dil merkezi, Tai okullarında aynen bunu yapmaya başladı. Öğrenciler neredeyse bir yıl boyunca hiçbir şey konuşmadan sadece dinlediler. Yetişkinlerin neredeyse çocuklarla aynı sonucu elde ettiklerini gördük. Eğer yetişkinler; bütün bir yıl, hiçbir şey söylemeye çalışmadan, gerçek durumlardaki doğal konuşmaları anlarlarsa, berrak ve akıcı bir konuşma otomatik olarak gelecektir.
Çocuklarla yetişkinler arasındaki fark; yetişkinlerin doğru yapma yeteneğini kaybetmesi değil, çocukların yanlış yapma eğilimi kazanmamalarından gibi görünüyor (işte bu, zorlanmış konuşma çabasının doğal yeteneğimizi tahrip etmesidir.)
Zorlanmış konuşma gayreti yetişkinlere zarar verir.
Sürekli olarak birinin cümleleri hakkında düşünmek, onları tercüme etmek, kelimeleri doğru yerlerine koymaya çalışmak, gramer olarak irdelemek ve bunun gibi herhangi bir yönden düşünmek, sizin yerli bir konuşmacı gibi konuşmanızı önler.
Doğal konuşma (Otomatik olarak gelen konuşma) yanlış bile olsa size zarar vermeyecektir. Zarar yanlış konuşmaktan gelmez, konuşurken dille ilgili düşünmekten gelir.
Biz önerdiğimiz şey nedir. Çocukların daima yerli konuşmacı halini almakla biten sebebi öneriyoruz. Çünkü onlar dinleyerek öğreniyorlar. Yetişkinlerin yapamadığı şeyi öneriyoruz çünkü onlar konuşarak öğreniyorlar.
Yetişkinler çok fazla konuşurlar
Formül şu: Dinle; Konuşma; Sabırlı Ol. Ve şimdi anlaşılan o ki bu yalnızca çocukların sırrı değilmiş. Bu herkesin sırrıdır aslında. Ve çocuklar bunu daha bağlılıkla ve sabırla yaparken, yetişkinler daha hızlı yapabilir.
İKİ – ALG (‘Automatic Language Growth’.) NASIL ÇALIŞIR
Çoğu dil öğretmeni, öğrencilerine sürekli olarak, yapabildikleri kadar konuşmaya çalışmalarını ve bir şey söylemeden önce dikkatlice düşünmelerini, böylece doğru yapacaklarını söylerler. Ben de şimdi şunu söylüyorum; Bu tarz bir konuşma ve düşünme, kesinlikle yetişkinlerin dili iyi öğrenmelerini önleyecektir.
ÜÇ ALG’Yİ (‘Automatic Language Growth’) SINIFLARDA UYGULAMAK
Yeni bir ülkeye taşınan çocuklara baktığımızda, onların dinlediğini, güldüğünü ve öylece baktığını görürüz. Çocuğun sırrı: kulaklar açık, ağız kapalı ve test yok. Onlar iki yıl içinde neredeyse yerli konuşmacı gibi olurlar.
Sonra dünyadaki diğer dil sınıflarına baktığımızda, tam da tersini görürüz: kulaklar uygulamada kapalı; (öğrenciler, kulakları yerine gözlerini kullanıyorlar), ağız açık, ve bir sürü test. Bu öğrencilerin çok az bir kısmı yerli konuşmacılar gibi olabilir.
Modern öğrencilerin ihtiyacı olan iki şey.
Öncelikle gayet ilgi çekici (eğlenceli, heyecanlı, meraklı v.b.) olan bir dili tecrübe ediyor olmalılar. Ki bu şekilde öğrenciler yeni bir dil kullanıyor olduklarını unutsunlar.
Ve İkinci olarak, öğrencilerin eğitim gördüğü dilin anlaşlılabilirlik düzeyi öğrenmek için yeterli derecede yüksek olmalıdır. Bu ilk günden %80-%100 olması anlamına gelir.
Öğretmenleri, ilgi çekici ve anlaşılabilir olmaları için iyice eğitmek gerekiyor. Ama işte bu başarının sırrıdır. İlginç ve anlaşılabilir İngilizce dinlemek ve uzun bir sessizlik dönemi (konuşmaya çalışmadan dinlemek) bir yerli konuşmacı gibi konuşabilmenin anahtarıdır.
Effortless English Club
Effortless English Yazıları:
Sayın yetkili ben 59 yaşında biriyim. ingilizce konuşmayı istiyorum . Ama çok bilmek iddiasında değilim .Butik bir otel yapmaktayız oraya geln misafirlerimle kendim konuşmak istiyorum. Üç aydır kursa gidiyorum ders cd leri aldım onlarla çalışıyorum birde google de siteleri dolaşıyorum. size google de rasladım 3 -4 aydır sizin sisteminizi hiç bir kursta görmedim okumadım. sisteminiz bana mantıklı geldi. ben her gittiğim yerde sporda,yolda, evde vs. de dinleyebileceğim cd ve kitaplar la yardımcı olabilirmisiniz.bana uygun metodunuz ne olailir. konuşmak istiyorum çok istekliyim.teşekkürler. İsmail KARACA / ANKARA
Merhaba İsmail Bey,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. İngilizce konuşmak için çok istekli olduğunuzu öğrendiğim için de ayrıca mutlu oldum. Bir işi yeterince istemek (adanmak) ve doğru yöntemle düzenli çalışmak, başarıyı garantileyecektir.
Temel ingilizce seviyeniz orta düzeyde ise, yani okuduğunuz basit ingilizce metinleri anlayabiliyor ya da, sitemizdeki Effortless English sisteminin kurucusu A.J. Hoge’un youtube videolarını dinlediğiniz zaman söylenenlerin %60’ını anlayabiliyorsanız, bu sistem sizin ingilizce konuşmanız için çok faydalı olacaktır.
Effortless English dersleri ile ilgili ayrıntılı bilgileri ve bu dersleri nasıl çalışmanız gerektiğini sitemizde bulabilirsiniz. Biz Burada kısa bir şekilde belirtelim.
Effortless English dersleri mp3 formatındadır. Yani bilgisayarınızdan ya da mp3 parçaları çalabilen bir aygıttan heryerde dinleyip çalışabilirsiniz. Seviyeniz ne olursa olsun, dersleri çalışmaya birinci seviyeden başlayın. Acele etmeden özümseyerek gidin. Her ders setinde bir-iki dakikalık ingilizce makale mevcuttur. Bu makalelerde geçen yeni kelimelerden oluşturulmuş, ilginç ve komik sayılabilecek bir mini story mp3 dersi mevcuttur. Effortless English sisteminin en önemli dersi mini story mp3 dersidir. Mini story dersini tekrar tekrar dinleyip, A.J. Hoge’un sorduğu basit sorulara yüksek sesle cevaplar vermeye çalışın. ilerki seviyelerde karşılaşacağınız Point Of View dersini de tekrar tekrar dinleyin. Bu sayede ingilizce gramer kurallarını çalışmadan, doğal yoldan ingilizce grameri konuşmalarınızda kullanmayı öğreneceksiniz.
Ve en önemlisi Effortless English derslerini hergün, günde 2 saat (en az bir saat) düzneli çalışın. Dersleri nasıl çalışacağınız konusunda ayrıntılı bilgileri sitemizde bulabilirsiniz. Eğer size anlattığımız gibi Effortless English derslerini çalışırsanız kısa zamanda ne kadar ilerlediğinize hayret edeceksiniz.
İyi çalışmalar,
H.Fatih Erdem
Benim seviyem yok denecek kadar az. Benim dinlememin ne derece yararı olur sizce?
İngilizce seviyesi başlangıç düzeyinde olanlar da ingilizce çalışırken mümkün olduğu kadar sesli ingilizce parçalarından yararlanmalıdır. Anlayabileceğiniz tüm ingilizce dinleme derslerini dinleyin. İngilizce dinlemek tüm seviyelerde çalışmalarınızın temelini oluştursun. İngilizce dinlemenin yanında bol bol okuyun. Şuradaki yazımızda da belirttiğimiz gibi kolay ingilizce okuyun, kolay ingilizce dinlemeler yapın.
Ayrıca, yavaş ve derinden ingilizce öğrenin. Yani tekrarlı ingilizce çalışın. Aynı konuyu ya da dersi öğrendim deyip geçmeyin. Onu defalarca tekrar edip özümsedikten sonra bir sonraki konuya geçin.
Başlangıç seviyesi için son olarak, Türkçe destekli olan ve aynen Effortless English sistemindeki gibi mini hikaye soru-cevap metoduyla hazırlanmış olan Rahat İngilizce eğitim setini öneriyoruz. İlerleyen seviyelerde, ingilizce konuşma refleksi kazanmak için dinle ve cevapla derslerini mutlaka kullanın.
Merhaba, ben tek kelime ingilizce bilmiyorum. Ama öğrenmem lazım. Yeni başlayanlar için uygun bir set mi acaba?
Merhaba Yunus Emre,
Effortless English mp3 ders setleri, yeni başlayanlar için uygun değildir. Dersler ingilizce olduğundan, onları anlamak için en azından temel seviye (intermediate) ingilizce bilgisine sahip olmak gerekir. Öğrenmek için anlamak, anlamak için de biraz ingilizce bilmek gerekiyor. Yeni başlayanlar için, Effortless English mp3 dersleriyle aynı teknikleri kullanan Rahat İngilizce setini tavsiye ederim. Ayrıntılı bilgi için http://www.rahatingilizce.com
Bebekler dinlediği konuşmaları anlamıyolar ki siz kalkıp anlaşılabilir ingilizce dinleyin diyosunuz. Eee bu set o zaman dinleyerek ingilizce öğrenme seti değil. Çünkü anlama şartı istiyosunuz.
Merhaba Furkan. Yazımızın başlığına dikkat edersen Çocuklar gibi dil öğrenmekten bahsediyoruz, bebekler gibi değil. Yani bebekler duydukları şeyi henüz anlamasalar da, biraz büyüdükleri zaman (bebeklikten çocukluğa geçtiklerinde), anlamaya başlarlar. Anlamadan öğrenme olmaz, ancak taklit etme olabilir.
Dikkatinizi çekmek istediğim bir başka nokta da şudur; duymakla dinlemek aynı şey değildir. Tıpkı bakmakla görmenin aynı şey olmadığı gibi. Dinlemek anlamayı ve buna bağlı olarak öğrenmeyi gerektirir.
Sitemizde sizlere tavsiye ettiğimiz Effortless English seti, dinleyerek öğrenme yaklaşımına göre hazırlanmıştır. Ancak, elbette dinlemeden ibaret değildir. Yedinci kuralımızda bahsettiğimiz dinle ve cevapla tekniği, otomatik konuşma becerisi kazandıran çok faydalı bir tekniktir.
Peki sıfır ingilizcesi olan biri sadece dinleyerek 6-12 ay kadar süre içinde ingilizce filmleri veya ingilizce konuşma geçen videoları anlayabilir mi? (Sadece duyduğunu anlama diyorum konuşma değil)
Yukarıdaki makalede, 1984 de, Bankog’daki AUA dil merkezinin Tai okullarında yaptıkları deneyden bahsediliyor. Öğrenciler yaklaşık bir yıl boyunca hiçbir şey konuşmaya çalışmadan sadece dinleme yapıyorlar. Sonunda otomatik ingilizce konuşma gerçekleşiyor.
Şimdi bu öğrencilerin ingilizce seviyesi neydi, tam bilemiyorum. Ancak sıfırdan başlayanlar için ingilizce eğitimi nasıl olmalı diye sorarsan, önce temel seviye gramer ve kelime bilgisini aldıktan sonra bol bol ingilizce dinleme yapılmasını tavsiye ederim. Sadece dinleme çalışması değil belki ama, çalışma zamanının en az %60’ını dinlemeye ayırmak çok faydalı olacaktır. Kalan çalışma zamanında okuma çalışmaları da mutlaka yapılmalıdır.
Sıfırdan başlayanlar için kolay İngilizce eğitim seti olan Rahat İngilizceyi tavsiye ediyorum.
Sayın admin bu siteyi gördüğüme çok sevindim. Ben 40 yaşında bir yetişkine ingilizce öğreteceğim. Temeli hiç yok (ingilizce öğretmeniyim) şimdiye kadar çocuklarla çalıştığım için yetişkinlerde deneyimim yok. Bu konudaki fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim, teşekkürler..
Merhaba vocal, temel ingilizcesi olmayan, ingilizce öğrenmeye yeni başlayan yetişkinler için de yine Effortless English kurallarını uygulamanızı tavsiye ederim. Elbette 2. kural yeni başlayanlar için bir istisnadır. Yani ingilizce öğrenmeye yeni başlayanların önce temel gramer bilgisini geliştirmeleri, bunun için de bazı temel gramer kurallarını çalışmaları gerekir. Bu konuda size bu kuralları uygulayan tek Türkçe destekli kaynak olan Rahat İngilizce eğitim setini tavsiye ederim.
Effortless English Kurallarını kısaca hatırlayacak olursak:
Birinci kuralımıza göre, tek kelimeleri ezberlemeye çalışmak yerine, phrase dediğimiz kelime gruplarını öğrenmek 2-3 kat daha hızlı ve etkili bir yöntemdir.
İkinci kuralımıza göre, gramer kurallarını eksiksiz ve çok iyi ezberlemek yerine, her gramer kuralını bol alıştırma ve pratikle özümseyerek gitmek en uygunudur.
Üçüncü kuralımıza göre, ingilizce çalışma aktivitelerimizin büyük bölümünü ingilizce dinlemeye ayırmak gerekir. Anlaşılabilir ve ilginizi çeken şeyler dinlemek.
Dördüncü kuralımıza göre, Bir konuyu iyice pekiştirmeden bir sonraki konuya geçmemeli, yavaş ve bol tekrarlı çalışmalıyız. Kelimelerin ve gramer kurallarının anlamını bilmek yetmez. Onları otomatik olarak kullanabilmek için sürekli aynı şeyleri tekrarlamak gerekir.
Beşinci kuralımız, Point Of View derslerini kullanmaktır. İngilizce grameri kurallarını çalışmadan doğru ve otomatik gramer öğrenmenin en iyi yoludur.
Altıncı kuralımız, Gerçek ingilizce öğenmektir. Okullarda ve kurslardaki ders kitaplarının CD ve kasetleri yerine günlük hayatta kullanılan ingilizceyi öğrenin.
Yedinci kuralımız otomatik ingilizce konuşma yeteneği kazandıran en önemli çalışmamızdır. Piyasada Callan Metodu olarak bilinen tekniğin Effortless English sistemindeki uygulamasıdır. Mini story derslerinde hocanın sorduğu çok kolay sorulara yüksek sesle cevaplar vermemiz istenir. Böylece otomatik ve akıcı ingilizce konuşma becerisi kazanılmış olur.
Mini hikayelerde bazı anlamadığımız kelimeleri sözlükten bakmalımıyız yoksa sadece dinlemelimiyiz.
@Serhat. Karşınıza çıkan yeni kelimelerin anlamlarını sözlük yardımıyla bulup öğrenebilirsiniz.
Ancak Effortless English birinci kuralında olduğu gibi kelimeyi tek başına değil de, kelime grubu olarak not edip çalışmanızda fayda vardır. Yani “hate” kelimesini tek başına almak yerine, “he hates ice cream” gibi kelime grubunu almak daha faydalıdır. Ayrıntılı bilgi için birinci kuralımızın videosunu izlemenizi tavsiye ediyorum.
valla çok çabaladım ama zor bi dil halen uraşıyom bakalım napcaz:D
merhaba ben 5 yildir ingilterede yasiyorum surekli mutfakta calistim turk restaurantinda o sebeple insanlarla iletisim icinde olamadim ingilizce hala elemantary duzeyinde konusamiyorum okuyamiyorum anlamiyorum 30 yasindayim, iskocyaya tasindim simdi hindistanli bir ailede calismaya basladim cocuk bakicisi olarak, ipad aldim internetim de var, dogrusu yol gosteren de olmadi. lutfen 1 yil icinde ingilizce konusma ve anlama yazmayi ilerletirsem ulkeme donup calisacagim ingilizce ogrenmeden donmek istemiyorum 5 yil kaybettim burda.
Merhaba Sıla, Sitemizde Effortless English Sitemini ayrıntılı olarak anlatmaya çalıştık. Sağ taraftaki menuden Effortless English yazılarını ve kurallarını dikkatlice okumanı tavsiye ediyorum. Effortless English kurucusu ve öğretmeni A.J. Hoge’un bu kurallarını anlatan videolarını bir kaç kez izlemeni öneriyorum. Effortless English metodu, ingilizce konuşmayı geliştiren harika bir programdır.
Effortless English programındaki mini story mp3 derslerinde A.J. Hoge’un sorduğu basit soralara yüksek sesle cevaplar vererek ingilizce konuşma refleksini otomatikleştirebilirsiniz. Mini Story mp3 dersini tekrar tekrar dinlemek çok faydalı olacaktır. Dersleri nasıl çalışacağınızı ingilizce çalışma rehberimizde bulabilirsiniz. Effortless English dersleriyle günde iki saat ve hergün çalışarak 6 ayda akıcı ingilizce konuşacaksınız.
İlginç bir yöntem en kısa zamanda şu dili tam anlamıyla öğrenirim inş.
Öncelikle merhabalar.
Yazınızı ilk başta okuduğumda gayet mantıklı bulmuştum.Taki yorumlarda insanların sordukları sorulara dolaylı yoldan farklı konulara çektiğiniz vakte kadar. 🙂 ”Hem1984 de, Bankog’daki AUA dil merkezi, Tai okullarında aynen bunu yapmaya başladı”. Hem bu olayı tastikliyorsunuz hemde orta derece ingilizce istiyorsunuz.Orta derecede ingilizce öğrenmemiz için gramer bilgisi gerekiyor.Siz tam aksini söyleyerek ‘Dinleyerek öğrenince gramer doğal öğreniliyor.’ diyorsunuz.O zaman orta seviye ingilizce neden bekliyorsunuz insanlardan? Zaten orta derecede ingilizce bilen bir insanın sizden yardım almasına hiç gerek yok…Kendisi her gun bir yabancıfilm izlese ingilizce alt yazı ingilizce dil ile zaten en fazla 1-2 ayda herşeyi anlar.Söyledikleriniz ile uygulamanız arasında dağlar kadar çelişki var. 🙂
Merhaba Cem Bey, sitemizde, adından da anlaşılacağı gibi daha çok Effortless English programını anlatmaya çalışıyoruz. 7 kural çerçevesinde hazırlanmış Effortless English mp3 dersleri, uzunca bir süre ingilizce eğitimi aldığı halde, akıcı ingilizce konuşamayan yetişkinlerin ingilizce konuşmalarını geliştirmek amacıyla hazırlanmıştır. O yüzden en az orta seviye ingilizce bilgisine sahip olmayanlar için uygun değildir diyoruz.
Yukarıda yayınladığımız makalede anlatılan deneyde, yaklaşık bir yıllık zaman boyunca yoğun bir dinleme sürecine tabi tutulan deneklerden bahsediliyor. Deneyin yapıldığı ortamı ve şartlarını düşünürsek, bunun Effortless English derslerini dinleyerek sıfırdan ingilizce öğrenmekle aynı şey olmadığını anlayabiliriz. Bu makaleyi çocukların, bir iletişim aracı olarak, ana dillerini konuşmayı öğrenirken kullandıkları tekniği (dinleyerek öğrenme) göstermek için yayınladık. Takdir edersiniz ki çocuklar, gramer kuralları çalışmadan, kelime listeleri ezberlemeden, ders kitapları okumadan; yani gözleriyle değil kulaklarıyla öğrenirler.
“Dinleyerek öğrenince gramer doğal öğreniliyor” ifadesiyle anlatmaya çalıştığımız gramer kuralları değildir. Konuşma sırasında Grameri doğru kullanmayı öğrenmekten bahsediyoruz. 6-7 yaşındaki çocuklar, gramer kurallarını hiç görmedikleri halde konuşurken (tarzanca boyutunda) gramer yanlışı yapmazlar.
Filmlerle ingilizce öğrenmenin çok faydalı olduğundan ve bunu nasıl yapabileceğimizden şuradaki yazımızda bahsetmiştik. Ancak bu teknik, iyi ingilizce konuşmak için faydalı olsa da yeterli değildir. Effortless English kurallarını dikkatle okursanız, farklı birkaç tekniğin birlikte kullanılarak ingilizce konuşmayı geliştirmede ne kadar etkili olduğunu görebililirsiniz. Özellikle 7. Kuralda bahsedilen dinle ve cevapla tekniği (piyasada callan metodu olarak da bilinip kullanılıyor) ingilizce konuşma refleksi geliştiren çok güçlü bir tekniktir. Effortless English mini story derslerinde bu teknik kullanılmaktadır.
Yazdığınız yorumda açıklanması gereken birkaç nokta olduğundan yorumu bu kadar uzattık. Şimdiye kadar yazdığım en uzun yorum oldu galiba 🙂 umarım bazı konuları aydınlatabilmişimdir.
ben öğrenciyim. zaten okulda ingilizce öğreniyoruz fakat temelimin de iyi olması lazım. acaba lise öğrencileri için de faydalı olur mu teşekkürler
Merhaba Selenay, sitemizde anlattığımız teknikler lise öğrencileri için de faydalıdır. Ayrıca İngilizce konusunda, sadece okulda öğrendiklerinizle yetinmeyip, İngilizceyi bir hobby haline getirip günlük hayatınızda da öğrenirseniz çok daha hızlı ve kolay ingilizce öğrenirsiniz.
sitenizdeki butun aciklamalari okudum ve 4 ila 5 saatlik isvecce konusma mp3 olarak telefonuma yukledim hergun kesintisiz olarak dinliyyorum yani gunde 5 saat kesintisiz olarak dinliyorum …nezaman farkina varirim dinlemnin faydasinin..teseku ederim
Merhaba ben Ecrin
15 yaşındayım ingilizce öğrenmeyi çok istiyorum.Siz sadece dinleyin demişsiniz.Ama neyi dinleyeceğimizi anlamadım.Yani yabancı konuşanları mı?Neyi?
Merhaba Ecrin, evet kolay ve ilginizi çeken konularda ingilizce konuşmaları dinleyebilirsin.
merhaba.Sitenizi Gördüm ve çok heyecanlandım…Ben İngilizce için inanılmaz merklıyım.Günlük Hyatımda kendi kendime konuşuyor ingilizce şarkılar dinliyorum ve bundan zevk alıyorum.Ama ingilizce kanalları izlediğimde bildiğim kelimeleri bile anlamıyorum.Ayrıca mp3 için indiremedim ve indirebileceğim başka siteler bilmiyorum.Temelim var ma o kadar da sağlam değil lütfen yardımcı olun.. 🙂
Merhaba Dilan, size bol bol ingilizce dinlemenizi tavsiye ediyorum. Nasıl İngilizce dinlemeniz gerektiğini Mükemmel İngilizcenin anahtarı başlıklı yazımızda belirtmiştik.
Sitemizde birkaç İngilizce dinleme dersi paylaşmıştık. Bunları Download sayfamızdan ücretsiz olarak indirip dinleyebilirsiniz.
bir yorumlara baktım ki soyle bi cıkarımda bulunmak istiyorum aslında bende bu siteyi okumadan once admin gibi düşünüyordum …ing. öğrenirken çocuk gibi olmak gerekir önce dinlemeli ama sessiz dinleme değil tabi dinlediğiniz şeyleri anlamaya çalışarak dinleme … çocuklar gibi sorular sorarak dinleme. çocukların rehberleri anne yada babalarıysa yetişkinlerinde öğretmenleri yada sözlüklerdir. yani çocukların sözlüğü anne yetişkinlerin ise kaynaklarıdır diye düşünüyorum.
admine şunu sormak istiyorum ..şuan üniversite okuyorum ama hazırlık okumadım. ingilizceyi kursa gıderek halletmeyi duşunuyorum .. ne yapmalıyım .. ı want to guıde please….
Merhaba Gökhan, temel ingilizce seviyeninizi geliştirmek için herhangi bir İngilizce kursunun başlangıç seviyesine katılabilirsiniz. Orta seviye İngilizce biliyorum yani İngilizce anlıyorum ama konuşamıyorum diyorsanız Callan Metodu (soru cevap tekniği) kullanan kurslara katılmanızı ya da Effortless English dersleriyle kendi kendinize çalışmanızı öneriyorum.
önce temel seviye gramer ve kelime bilgisini aldıktan sonra bol bol ingilizce dinleme yapılmasını tavsiye ederim demıssınız ve çalışma zamanının en az %60′ını dinlemeye ayırmak çok faydalı olacagını soylemıssınız ama pekı bu %40 lık kısımda tam olarak nasıl gramer ve kelıme bılgısını almalıyım bunun ıcınde ezber yapmm gerekmezmı ? sızın soyledıgınız ezber yapmadn ogrenmek pekı bunun ıcın benin ne yapmam gerekir?
Merhaba Esra, İngilizce çalışma zamanınızın çoğunu dinlemeye ayırdıktan sonra, geri kalan zamanınızda kolay İngilizce okuma parçaları ve hikayeler okuyabilirsiniz. Ezberlemeden İngilizce kelime öğrenmek için, tekrarlı İngilizce çalışmalısınız. Effortless English 4. kuralında anlatıldığı gibi bir konuyu iyice özümseyene kadar tekrar edin. Daha sonra diğer konulara geçin.
Effortless English 7 kuralında anlatılan soru cevap tekniğini de kullanabilirseniz çok faydalı olur. Bu teknikle, hem yeni İngilizce kelimeleri otomatik olarak kullanmayı öğrenirsiniz. Hem de otomatik olarak İngilizce konuşma refleksi kazanırsınız.
ya gecin su sacmaliklari ilk once grammer bilmek sorundasiniz cok olmasa bile ozne ne yuklem ne nasil siralanir sonra kelime bilgisi onemli ki zaten ogrenmek istiyen icin bu gibi durumlar zor olmamali sona dinleme okuma yazma yapilmali
Murat bey, senin saçmalıklar dediğin şey dünyaca ünlü dil bilimcilerin (linguist) yapmış oldukları bilimsel araştırmalardır. Yukarıdaki yorumlarımızı da okursan, yeni başlayanların temel gramer bilgilerini öğrenmeleri gerektiğini bir kaç kere söylediğimizi görebilirsin. Ancak temel gramer bilgisine sahip insanların İngilizce konuşmayı öğrenmek için daha çok gramer, daha çok test ve daha çok ders kitabı okumalarının yanlış olduğunu, bunun yerine İngilizce dinleme çalışmalarına ağırlık vermeleri gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz.
İngilizce gramer kurallarını sular seller gibi ezbere bilen, İngilizce kelime bilgisi çok iyi olan, sınavlardan tam not alan arkadaşların akıcı İngilizce konuşamamalarının sebeplerini anlatmaya çalışıyoruz. Yazdığın yorumda Türkçe gramer kurallarını katletmişsin. Bir de gramer bilmenin gerekliliğinden bahsediyorsun!?
Öncelikle açıklamanızı başdan sona doğru okudum.ben soyle yapıyorım kendime bir yıllık bir plan yaptım. Ve soyleki ; britishcouncil programı telefonuma indirdim. Program soyle bir hikaye var hem görsel hemde duysak olarak işliyorsunuz. Ve ben bunu hem dinliyorum hemde götürüyorum bilmediğim kelimelerin ne oldugunu sözlükten bakış cümlenin ne demek istediğini anlamaya çalışıyorum. Bir yılın sonunda yabancı bir film açtığımda anlayabilirim diye düşünüyorum. Sizce bu uyguladığım durum sizce nasıl . Şimdiden tşk ederim
Hüseyin Bey merhaba, indirdiğiniz programın içeriği hakkında bir bilgim yok. Ancak ilgi çekici ve kolay İngilizce içerikler dinlemek ve bunları dinlerken aynı zamanda okumak size çok fayda sağlayacaktır. Her gün düzenli olarak İngilizceye vakit ayırırsanız ve bu şekilde çalışmaya devam ederseniz bir yıl sonra ileri düzey İngilizce seviyesine gelebilirsiniz.
Merhaba. 26 yaşındayım ve ingilizcem sıfır. Daha önce almanca öğrenmek için çaba gösterdim ama gramere çok daldııgm için pes ettim. BEnim amacım sadece konuşmak ve karşımdakini anlamak yani gramersiz ama çokta hata yapmadan normal bir şekilde konuşmak. Tfol yds gibi sınavlara girmeyeceğim. Bebekler gibi öğrenme yönteminde sadece dinlemek ne kadar doğru? Bebekler sadece dinlemiyor izliyor ve dinliyorlar. Sadece dinleme yetişkinler için doğru olur mu? Ve hiç bir kelime bilmeden dinleyerek konuşulur mu? Çünkü sadece dinliyoruz görmediğimiz için ve kelime bilmediğimiz için nasıl anlayacağız?
Merhaba Samet, dil öğrenmenin yüzde 90’ı dinlemekle olur. Tabi ki dil eğitiminde özellikle yeni başlayanlar için gramer ve kelime bilgisi de gerekli. Bu yazıda anlatılmak istenen, çok fazla gramere odaklanmamak ve dinleme aktivitesini yeterince yaparak çok daha etkili ve hızlı İngilizce öğrenmek mümkündür.